Onderhoudstips kunststof kozijnen

6 onderhoudstips voor uw kozijnen

Het is belangrijk om uw kozijnen zo goed mogelijk te onderhouden. Antieke kozijnen vragen om goed onderhoud, zodat prijzige restauraties of renovaties kunnen worden vermeden. Kunststof Kozijnen Expert geeft 6 zes handige tips voor het onderhoud van uw kozijnen. Met deze tips garandeert u uw kozijnen van een langer leven.

Tip 1: jaarlijks schoonmaken

Wij geven u enkele tips die u een paar keer per jaar dient uit te voeren. Doet u dit, dan verzekert u zichzelf van goede kozijnen die perfect blijven werken. Om te beginnen is het belangrijk om uw kozijnen minimaal eens per jaar te voorzien van een grote schoonmaak. Gebruik hiervoor een normale allesreiniger in lauwwarm water. Met een zachte doek (die geen krassen achterlaat op het hout) kunt u uw kozijn schoonmaken, zodat deze mooi blijft en de verf er langer op blijft zitten.

Tip 2: zelf kleine reparaties uitvoeren

Indien uw kozijn toe is aan kleine reparaties, kunt u deze in veel gevallen zelf repareren. Dit doet u wanneer het gaat om kleine houtaantastingen. Gebruik hiervoor een goed vulmiddel van kunstharsen, zodat houtrot voorkomen kan worden. Indien u deze kleine reparaties zelf uitvoert, bespaart u extra op uw kosten en zorgt u ervoor dat uw kozijnen zo lang mogelijk goed blijven.

Tip 3: controleren op beschadigingen

Het is belangrijk om zelf regelmatig te controleren of uw kozijnen beschadigd zijn. Zo kunt u uw kozijnen zelf controleren op houtrot, door met een scherp voorwerp voorzichtig in de onderkant van uw kozijnen te prikken. Zo controleert u de stevigheid van het kozijn, zodat u weet of deze toe is aan een reparatie of renovatie. Door dit regelmatig te doen, voorkomt u dat de schade aan uw kozijnen uit de hand loopt.

Tip 4: geen plamuur aan de buitenkant van uw kozijn

Het is belangrijk om geen plamuur te gebruiken aan de buitenkant van uw kozijn. Plamuur laat namelijk al na enkele jaren los, waardoor er in de verf kleine scheurtjes zullen ontstaan. Het gevolg is dat de verf nu geen bescherming meer zal bieden, waardoor het hout regenwater op gaat nemen en op den duur gaat rotten.

Tip 5: het belang van goede verf

Kies er tot slot voor om goede verf te gebruiken. Indien u namelijk kiest voor goedkope verf, kan deze na verloop van tijd af gaan brokkelen, waardoor regenwater vrij spel heeft en houtrot op kan treden. Goede verf isoleert uw hout beter tegen water en vocht, zodat dit minder snel zal gaan rotten.

Tip 6: onderdorpel controleren

Controleer daarnaast de onderdorpel tijdig. Veel oude kozijnen hebben namelijk een onderdorpel die direct aansluit op de waterslag en het kan zijn dat de loodslab ontbreekt. Hierdoor kan er water achterblijven in de naad tussen de onderdorpel en waterslag, met als gevolg dat het hout zal gaan rotten. Het is belangrijk om dit goed te controleren en waar nodig uw kozijnen te repareren.Heeft u de hulp nodig van een vakman? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Kunststof Kozijnen Expert. Zij helpen u met het inmeten en plaatsen van uw nieuwe raamkozijnen en deurkozijnen!

Gratis offertes