
Kunststof raam- of deurkozijn plaatsen
Het plaatsen van kunststof kozijnen is doorgaans een klus die door een ervaren kozijnenzetter wordt uitgevoerd. Er zijn natuurlijk ook hele handige mensen die zelf hun kozijnen kunnen plaatsen. Hierbij is de manier van plaatsing belangrijk, doet u het op een verkeerde manier, dan kunnen er complicaties ontstaan. Daarbij speelt het materiaal dat u gebruikt ook een belangrijke rol, hout laat zich namelijk gemakkelijk bewerken en kunststof is stugger en moet alles heel precies gemonteerd worden.
Inmeten van het oude kozijn
Voordat u aan de slag gaat, hebt u wel een nieuw kozijn nodig. Het inmeten gaat als volgt. Meet uw oude raam- of deurkozijn op en bestel met deze maten een nieuwe bij onze Expert. Meet de breedte op, maar haal van de gemeten afstand een centimeter af. Doe dit, omdat de stenen uit kunnen steken en om het kozijn beter te plaatsen. De ruimte die u over hebt, vult u op met een compriband. Tevens geeft het u de ruimte om het kozijn waterpas te plaatsen. Bij het inmeten van de lengte doet u het zelfde, maar moet u hier ook rekening houden met een raamdorpel als u die heeft. Heel in dit geval 2 centimeter van de hoogte af. Deze maten geeft u door aan de kozijnenspecialist die het raam- of deurkozijn voor u gaat maken. Hebt u dit gedaan, dan is het inmeten klaar. Nu kunt u beginnen met de stappen voor het plaatsen van uw nieuwe raamkozijnen. Het inmeten is van groot belang en dient vakkundig te gebeuren. Indien u twijfelt, schakel dan altijd een specialist in. Kunststof Kozijnen Expert staat voor u klaar!D
Heeft u de hulp nodig van een vakman? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Kunststof Kozijnen Expert. Wij helpen u met het inmeten en plaatsen van uw nieuwe raamkozijnen en deurkozijnen!
Stap 1, Benodigdheden
Wat hebt u allemaal nodig voor het plaatsen van een deur, schuifpui of een kunststof raamkozijn? Het is verstandig om deze hulpmiddelen allemaal klaar te leggen voordat u gaat beginnen, u hoeft tijdens het klussen dan niet te zoeken naar gereedschap. Voor u een lijstje met gereedschap die u tijdens het plaatsen nodig hebt.
- Hamer en mes
- Zaag/reciprozaag
- Beitel/koevoet
- Pur schuim
- Tape en houtlatten
Stap 2, Nameten
Na het inmeten is het belangrijk dat het kozijn nagemeten wordt, zodat u zeker weet dat er geen fouten zijn gemaakt. De meeste mensen gaan er vanuit dat een bedrijf zijn werk goed doet, dit mag u natuurlijk ook wel verwachten, maar soms kan het voorkomen dat er een fout gemaakt wordt. Meet de nieuwe kozijnen daarom goed na.
Stap 3, Demontage
Haal voordat u begint alle spullen rondom uw werkplek weg en dek de vloer met een zeil, kleed of een stucloper af. Zo kan uw vloer niet vies worden of beschadigen. Haal vervolgens de glaslatten van het raam om het glas te verwijderen. Ontstaat er een scheurtje in het glas, plak dan het hele raam af met tape. Doordat u het glas helemaal van binnen en buiten is dichtgetapet, zal het glas niet in allemaal kleine stukjes uiteenvallen. Is het glas uit het kozijn, dan moeten de kunststof kozijnen er nog uit. Doe dit door uit het horizontale frame een blok van 10 centimeter eruit te halen. Zaag hierbij niet in de muren. Haal het blokje er met een beitel of een koevoet uit. Nu hebt u voldoende ruimte om de rest van het kozijn er met de beitel of een koevoet te breken. Let hierbij wel of de kozijnankers die vastgemetseld zijn in de muur. Maak nu de spouw helemaal vrij van afval.

Stap 4, Voorbereidingen op het nieuwe kozijn
Maak de open spouw dicht door hier latten in te plaatsen, maakt deze wel gelijk met de muur en laat ze niet uitsteken. Gaat u een deur plaatsen, houd dan rekening met de dorpel. U kunt nu gemakkelijk een nieuwe plaatsen of de oude behouden. Het is wel aan te raden om een loodslab onder de nieuwe het kunststof deurkozijn op de dorpel. Pur vervolgens alle gaten en kieren dicht met pur schuim en laat het uitharden, snijd daarna het overtollige weg.

Stap 5, Draaiende delen tijdelijk verwijderen
Bij een draai- kiepraam of enkel een draai- of een kiepraam is het verstandig om dit gedeelte er eerst uit te halen zodat dit niet in de weg zit en het niet kan beschadigen. Pak een kleine schroevendraaier sla de pin uit het bovenste scharnier terwijl het raam nog dicht zit. Zet het raam open en u kunt het gemakkelijk uit het frame tillen. Bij een deur gaat het gemakkelijker. Zet de deur open en u tilt de deur gelijk uit het frame, doe dit echter wel met zijn tweeën. Een deur kan namelijk erg zwaar zijn.
Stap 6, Glas verwijderen
Bij een kunststof raamkozijn met een vast raam, moet het glas er eerst uitgehaald worden. Dit moet echter wel op een speciale manier. Meestal worden hier speciale messen voor gebruikt, maar de meeste mensen hebben die niet. In dat geval kunt u ook gebruik maken van twee plamuurmessen. Zet het raamkozijn schuit tegen de muur, zodat hij niet door een ander tegen gehouden hoeft te worden. Zet het kozijn ook op iets zachts zoals een doek, piepschuim of karton. De glasplaten zitten aan de binnenkant van het raam- of deurkozijn bevestigd. Zoek een geschikte plek langs de raamlatten waar u het plamuurmes tussen kan schuiven. Hebt u de juiste plek gevonden, dan kunt u voorzichtig met een hamer het plamuur mes wat verder het kozijn in tikken. Zit hij stevig vast, beweeg het mes iets heen en weer en tik deze langzaam naar boven zodat de raamlat open gaat staan. Het tweede plamuurmes zet u ernaast en beweeg beide naar een hoek toe, tot dat u er met uw vingers tussen kan, en het raamlat weg kan nemen. Hebt u hem eraf gehaald, markeer dan waar hij vanaf komt, zodat u hem ook weer op dezelfde plek kan monteren. De overige latten zijn nu gemakkelijk te verwijderen met een inbussleutel. Plaats de sleutel achter de latten en trek de lat zachtjes naar voren totdat hij los komt. Markeer elk stuk apart en leg deze weg. Nu hebt u vrij baan naar het raam, haal deze met speciale zuignappen, of handschoenen uit het kunststof kozijn. Doe is niet met uw blote handen, het raam kan namelijk erg scherp zijn.
Stap 7, Kozijnankers
Kozijnankers kunt u aan de zijkant van het kozijn plaatsen en door ze een kwart slag te draaien, zitten ze vast. Plaats het raamkozijn op de juiste plaats en zet hem vast aan de muur. Draai niet gelijk alle ankers vast, nu hebt u namelijk nog de mogelijkheid om ze waterpas te stellen. Staat alles waterpas, zet ze dan vast.
Stap 8, Kozijnschroeven
In plaats van kozijnankers kunt u ook gebruik maken van kozijnschroeven. Gaat u deze gebruiken, dan dient u wel eerst een aantal gaten van een iets kleiner boordiameter dan dat uw schroeven zijn, het kozijn door te boren. Dit moeten er minimaal twee per zijde zijn en moeten ongeveer 40 centimeter uit elkaar en moeten 10 centimeter van de hoek vandaan zijn. Hebt u een lange oversteek, dan zou u ook aan de bovenzijde één of twee schroeven aan te brengen. Houd dan wel rekening met eventuele lekkage. Aan de onderzijde liever geen schroeven, dit in verband met afwatering. Schroeft u toch binnen of buiten, maak dan gebruik van siliconenkit op en in de schroefgaten. Doet u dit niet, dan kan er water aan de binnenzijde van het kozijn komen. In de binnenzijde zit een stalen frame, dat kan dan gaan roesten.

Stap 9, Compriband plaatsen
Om het geheel mooi af te dichten, maakt u gebruik van compriband. Dit is een band dat maar en enkele millimeters dik is, na een tijdje gaat dit uitzetten tot 2/3 centimeter. Op warme dagen gaat het sneller als dat het bij koud weer gaat. Gebruik alleen het gene wat u nodig hebt en rol het daarna weer strak op, zodat niet de hele rol uitzet. Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Stap 10, Kunststof kozijn plaatsen
Het frame van het kozijn kan nu in de negge getild worden. Zorg er wel voor dat het waterpas staat en schroef het vervolgens vast. Is de compriband ook uitgezet en zijn de ruimtes tussen de muur en het kozijn nu volledig opgevuld, de binnenzijde kan nu afgepurd worden. Nadat de pur is uitgehard, snijdt u de resten weg en kan het glas weer terug geplaatst worden.
Stap 11, Glas terugzetten
Leg zwarte vulplaatjes in de gleuf van het kozijn, gebruik er twee. Hebt u een groter raam, dan kunt u er meer gebruiken. Het raam komt op deze plaatjes te staan en mag niet doorzakken, maar met minder steunpunten is de overdracht van trillingen minder en is er minder kans op scheuren en breuken in het glas. Staat het raam, vul met de overige vulplaatjes de rest op.
Stap 12, Raamlatten monteren
Begin met het plaatsen van de korte kanten, gevolgd door de lange. Schuif de lat in het kozijn en schuif hem door naar de hoek, zorg er wel voor dat hij correct in het kozijn zit. Zitten alle hoeken op de juiste plaats, druk dan de raamlatten voorzichtig in het kozijn.
Stap 13, Draaiende delen weer installeren
Zoals u de draaiende heb gedemonteerd, monteert u ze nu weer op dezelfde manier. Eerst het draaideel op het onderste scharnierpunt schuiven. Druk het draaideel nu weer in het raam- of deurkozijn en sla de scharnierpen weer in het scharnierpunt.
Stap 14, Afstellen
Loopt uw raam of deur nog ergens aan, dan zal deze opnieuw afgesteld moeten worden. Bij een deur en raam moet u de scharnierpunten aan of uitdraaien, om hem goed af te stellen, zodat hij niet meer aanloopt.
Stap 15, Afwerken
Het kan per klus verschillen, wat voor afwerking er nodig is. Hebt u erg netjes gewerkt, dan is een afwerking in de meeste gevallen niet eens nodig. Aan de buitenkant hebt u compriband gebruikt, dus u hoeft hier niet meer de kitten. De binnenzijde heeft de meeste afwerking nodig. De muur kunt u opnieuw aanpakken, door de stukadoren, de stuclaag bij te werken, of door te behangen. Wilt u het raamkozijn graag strak afwerken, dan is het aan te raden om de randen te voorzien van een mooie kitlaag. Kit is in verschillende kleuren te verkrijgen, kies de juiste kleur uit, die bij de ruimte past. Kies wel een kit van een goed merk, goedkopere kitmerken kunnen snel minder worden en gaan scheuren. Strijk de kitlaag na aanbrengen mooi glad met behulp van een lepel, of met u vinger. Doet u het met uw vinger, zorg er dan voor dat deze is gewassen en dat u de aangebrachte kit voorziet van een laagje glassex.

In de loop de jaren is Kunststof Kozijnen Expert uitgegroeid tot een begrip in de branche. De specialisten uit ons netwerk adviseren u dan ook graag kosteloos en vrijblijvend over de mogelijkheden en prijzen.
Schakel de hulp van Kunststof Kozijnen Expert in
Het inmeten en plaatsen van een raamkozijn of deurkozijn is een behoorlijke onderneming. Het is niet heel erg ingewikkeld, alleen moet u wel goed blijven opletten. Een foutje bij het inmeten kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor het eindresultaat. Kunststof Kozijnen Expert neemt u de werkzaamheden graag uit handen. Wij voorzien u van advies en komen bij u langs voor het inmeten en het plaatsen van uw raamkozijn of deurkozijn. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte aan. U ontvangt spoedig reactie van de kunststof kozijnen specialist bij u in de regio.