Kozijnen keurmerken

Vaak worden kozijnen pas aangeschaft nadat hier lang en breed over na is gedacht. Door een goede keuze te maken in materiaal (kunststof of hout), isolatiewaarde en mate van inbraakveiligheid probeert u een zo’n lang mogelijk plezier van de nieuwe kozijnen verzekeren. Om de kwaliteit te garanderen, heeft de overheid eisen gesteld aan de productie. Zo moeten alle kunststof en houten kozijnen gemarkeerd zijn met een CE-markering. Daarnaast zijn de meeste kozijnspecialisten aangesloten bij een van de vele keurmerken in Nederland. Deze keurmerken zijn ondermeer: Komo, PKVW, SKG, BouwGarant, VKG (voor kunststof kozijnen), FSC (houten materiaal) en VMRG. Hieronder zal een overzicht worden gegeven van deze keurmerken en hun voordelen, zodat u weet welk keurmerk belangrijk is en welke garantie deze geven.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Het Politiek Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft in de laatste jaren een grote draagkracht binnen de kozijnenbranche gekregen en is één van de landelijk bekende keurmerken. Met dit keurmerk wordt aangegeven in welke mate uw huis beveiligd is tegen gelegenheidsinbraak. Wanneer uw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen, voldoet het aan verschillende eisen zoals een juiste verlichting, rookmelders en goedgekeurd hang- en sluitwerk van onder meer uw houten kozijnen. Ga naar de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen voor meer informatie.

Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van hang- en sluitwerk kan leiden tot verkleining van de kans op inbraak met 90 procent. Een PKVW certificaat is 10 jaar geldig en wordt door verschillende gemeentes gesubsidieerd. Wanneer u kunststof of houten kozijnen aanschaft met een PKVW-keurmerk bent u zeker dat deze voldoen aan de eisen die aan het keurmerk worden gesteld, alsmede van 10 jaar hoge inbraakveiligheid.

SKG Keurmerk

SKG keurmerkEén van de belangrijkste keurmerken die in Nederland vaak voorkomt bij het hang- en sluitwerk van kozijnen, is het SKG keurmerk. Dit keurmerk is afkomstig van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een test-, keurings- en certificatie-instituut voor beveiligingsproducten. Het SKG heeft een contract met verscheidene fabrikanten en houdt na goedkeuring van het product, permanent toezicht op de productie, waardoor zij garant staan voor een hoge kwaliteit.

SKG keurmerken zeggen iets over de mate waarin het hang- en sluitwerk van kunststof en aluminium kozijnen, inbraakveilig is. Deze inbraakwerendheid wordt uitgedrukt in 1, 2 of 3 sterren. Dit toont aan dat uw kozijnen minimaal 3, 5 of 10 minuten hebben stand gehouden tegen inbrekers met zwaar gereedschap. Het SKG keurmerk is één van de verplichte keurmerken. Tegenwoordig wordt door de overheid vereist dat nieuwe houten en kunststof kozijnen minimaal voldoen aan de SKG klasse 2. Ga naar de website van skgikob voor meer informatie.

BouwGarant

bouwgarant keurmerkBouwGarant is een keurmerk voor bouwbedrijven, dat garant staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en vakmanschap. Deze keurmerken worden door onafhankelijke certificeringinstanties getest en toegekend. Bij BouwGarant zijn minimaal 1500 bedrijven in Nederland aangesloten. Wanneer u kiest voor kunststof kozijnen met een BouwGarant keurmerk, dan bent u er van verzekerd dat deze zijn geproduceerd en geïnstalleerd door vakmensen met de juiste diploma’s, veel ervaring, en bouwverzekeringen. Daarnaast is BouwGarant één van de keurmerken die staan voor betrouwbaarheid. Door periodieke (onverwachtse) kwaliteitscontroles wordt de kwaliteit en veiligheid van uw kunststof en houten kozijnen gegarandeerd. Meer weten? Op Bouwgarant.nl vindt u meer informatie.

VKG-keurmerk (kunststof kozijnen)

VKG keurmerkVan de verschillende keurmerken voor kunststof kozijnen, is het VKG keurmerk wellicht het meest bekend. Het keurmerk wordt toegekend door de Vereniging Kunststof Gevelelementen, een vereniging die gezien kan worden als dé branchevereniging voor bouwbedrijven die zich specialiseren in kunststof kozijnen. Het VKG keurmerk is speciaal ontwikkeld om het kwaliteitsniveau van kunststof raam- en deur kozijnen te verhogen.

VKG keurmerken worden alleen uitgedeeld aan bedrijven die voldoen aan strenge kwaliteitseisen, waarop regelmatig gecontroleerd wordt. Bij een kozijnspecialist met het VKG keurmerk bent u verzekerd van een hoge kwaliteit van materialen, vakmanschap in productie en montage en een 10 jaar garantie. Ook bent u verzekerd dat u bij faillissement van de installateur uw geld terugkrijgt. Daarnaast waarborgen keurmerken van de VKG een hoge veiligheid, duurzame productie en besparing op uw energiekosten.

FSC-keurmerk (houten kozijnen)

FSC keurmerkHet FSC-keurmerk is één van de keurmerken voor houten kozijnen. FSC staat voor Forest Stewarschip Council. Wanneer houten kozijnen FSC keurmerk hebben, dan betekent dit dat de verschillende bedrijven die te maken hebben bij de productie van deze kozijnen, hebben voldaan aan de kwaliteitseisen en regels van de FSC. Dit zijn onder meer regels rondom verantwoordelijk bosbeheer, gericht op ecologische, sociale en economische aspecten van de productie. FSC keurmerken waarborgen dan ook de 10 principes van verantwoord bosbeheer.

Dit houdt in dat er: duidelijkheid vereist is over de eigendomsrechten van land en bos; oog is voor de rechten en levenswijze van de plaatselijke bevolking; gewerkt wordt vanuit een vooraf opgesteld beheerplan; regelmatig en onverwachtse controles plaatsvinden door onafhankelijke controleurs. Hierbij wordt tot slot gewerkt aan de instandhouding van de biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is dat voor iedere boom die wordt gekapt, een nieuwe boom worden teruggeplant. Hiermee wordt de ontbossing tegengehouden, en de hoeveelheid CO2 in de lucht verminderd. Houten kozijnen met een FSC keurmerk staan daarom garant voor een goede kwaliteit, maar ook voor een goede achtergrond en verantwoordelijke productie.

VMRG

VMRG keurmerkEen van de kleinere keurmerken voor kozijnen is het VMRG keurmerk, dat wordt uitgegeven door de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche. Het VMRG keurmerk toont aan dat een bedrijf deskundig is op het gebied van metalen gevelbouw. De kwaliteit van producten die geleverd worden door VMRG bedrijven wordt gegarandeerd door onafhankelijke keuring van het SKG. Keurmerken van de VMRG staan voor kwaliteit, deskundigheid, veiligheid, duurzaamheid, en professionaliteit. Daarnaast voldoen de kozijnen met VMRG keurmerken aan alle wettelijke normen en voorschriften zoals beschreven in het Bouwbesluit, en hebben ze een CE-markering. Door de hoge kwaliteit van producten, geproduceerd door bedrijven aangesloten bij de VMRG, krijgt u hierbij een meerjarige garantie. Voor meer informatie gaat u naar de website van VMRG.

Komo-keurmerk

komo keurmerkWellicht het bekendste kwaliteitskeurmerk onder de verschillende keurmerken in de bouw, is het KOMO keurmerk. Deze wordt toebedeeld door de Stichting Bouwkwaliteit, een onafhankelijk toezichtbedrijf dat is gespecialiseerd in de kwaliteit van producten en processen in de bouw. Bij houten en kunststof kozijnen met een KOMO label, bent u ervan verzekerd dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Een KOMO keurmerk staat kortom voor kwaliteit, onafhankelijk getoetst en op objectieve eisen gebaseerd. Het Ministerie van VROm erkend daarom ook de kwaliteit van houten en kunststof kozijnen met een KOMO-label.


In het kort

Kortom, er bestaan verschillende keurmerken voor houten, metalen en kunststof kozijnen. Deze hebben allen hun eigen specialisatie, zoals een hoge inbraakpreventie, kwaliteitseisen, of productie-eisen. Wanneer we bovenstaande op een rijtje zetten dan kunnen we stellen dat:

  • PKVW staat voor de veiligheid van woningen, waaronder het hang- en sluitwerk
  • SKG, KOMO en VMRG gericht zijn op de kwaliteit van de kozijnen
  • BouwGarant de betrouwbaarheid en het vakmanschap van bouwbedrijven verzekerd
  • FSC gespecialiseerd is in de duurzaamheid van houten kozijnen
  • VKG garant staat voor de kwaliteit van kozijnproducenten met kunststof materiaal.

Gratis offertes