[clear]

Malaise in de kozijnenbranche houdt aan

Voor het derde jaar op rij heeft Kunststof Kozijnen Expert onderzoek uitgevoerd onder vijftig kozijnenleveranciers. De cijfers over 2012 die op 23 februari zijn gepubliceerd, geven een duidelijk beeld van de malaise in de branche. De gifbeker is echter nog niet volledig leeg, 2013 belooft weinig goeds.

Duidelijke cijfers

Het onderzoek behelst in totaal drie onderdelen. De gemiddelde orderwaarde wordt onderzocht evenals het aantal opdrachten. Daarnaast wordt er gekeken naar de verwachtingen voor het aankomende jaar. Nog tijdens de opstartfase van het onderzoek blijkt dat het huidige economische klimaat de kunststof kozijnen branche heeft getroffen. Twintig procent van alle ondervraagde leveranciers is in 2012 failliet gegaan door tegenvallende verkoop.

Gemiddelde orderwaarde

De gemiddelde orderwaarde van kunststof kozijnen in 2012 bedraagt €5234,-. Dit bestedingsbedrag is ten opzichte van 2011 nagenoeg hetzelfde gebleven. Wat wel duidelijk blijkt is dat door de concurrentie en overlevingsdrang van bedrijven de marges op kunststof kozijnen behoorlijk lager liggen dan in 2011. De consument shopt meer en de laagste prijs is meestal de doorslaggevende factor wanneer er een keuze wordt gemaakt.

Het aantal opdrachten

Uit het onderzoek blijkt dat het de vraag naar kunststof kozijnen in 2012 met 10% is afgenomen ten opzichte van 2011. Het blijkt duidelijk dat consumenten huiverig zijn om te investeren. De voordelen van kunststof ten opzichte van hout of aluminium zorgt ervoor dat de vraag niet nog verder is teruggelopen. De meeste opdrachten zijn afkomstig van particulieren die een verrot houten kozijn laten vervangen door onderhoudsvriendelijke kunststof.

Toekomst belooft weinig goeds

Aan de hand van het onderzoek is een prognose opgesteld voor het huidige jaar. Het zware weer is voor de leveranciers nog duidelijk niet voorbij. De komende maanden wordt doorslaggevend voor vijf procent van de ondervraagde bedrijven. Zeventien procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat het nog onzeker is of het bedrijf zijn activiteiten ook in 2014 gaat voortzetten.

Kozijnen offertes aanvragen